Korzyści z uczestnictwa
Korzyści z uczestnictwa w klastrze są różnorodne. Są to np.:
-
dostęp do nowych technologii i doświadczeń pozostałych członków
-
uzyskanie pomocy w sprawach prawnych, administracyjnych, urzędowych
-
możliwość wspólnych inwestycji lub zamówień w celu zmniejszenia kosztów produkcji
-
możliwość zbiorowej sprzedaży produktów w celu osiągnięcia większego zysku
-
możliwość wejścia na rynek i utrzymania się na nim przez przedsiębiorstwa małego i średniego szczebla
-
dostęp do wyspecjalizowanych czynników produkcji;
-
zmniejszenie kosztów transportu;
-
wprowadzenie systemów informatycznych, które umożliwią dotarcie do nowych klientów i zwiększenie sprzedaży asortymentu;
-
możliwość wzięcia udziału w sesjach konferencyjnych o charakterze warsztatowym bądź szkoleniowym-seminaryjnym, prowadzonych przez naukowców
-
zastosowanie w praktyce nowych i innowacyjnych pomysłów na wykorzystanie produktów pierwotnych dzięki współpracy członków klastra
-
wzrost konkurencyjności poszczególnych regionów kraju, które stają się atrakcyjniejsze dla przedsiębiorców i inwestorów, a w konsekwencji wyróżniają się na ogólnokrajowym rynku przemysłu rolno – spożywczego,
-
dostęp do wyników badań realizowanych przez Klaster
-
prezentacja przedsiębiorstwa na Targach lub innych przedsięwzięciach tego typu.