Korzyści z uczestnictwa

Korzyści z uczestnictwa w klastrze są różnorodne. Są to np.:

  • dostęp do nowych technologii i doświadczeń pozostałych członków

  • uzyskanie pomocy w sprawach prawnych, administracyjnych, urzędowych

  • możliwość wspólnych inwestycji lub zamówień w celu zmniejszenia kosztów produkcji

  • możliwość zbiorowej sprzedaży produktów w celu osiągnięcia większego zysku

  • możliwość wejścia na rynek i utrzymania się na nim przez przedsiębiorstwa małego i średniego szczebla

  • dostęp do wyspecjalizowanych czynników produkcji;

  • zmniejszenie kosztów transportu;

  • wprowadzenie systemów informatycznych, które umożliwią dotarcie do nowych klientów i zwiększenie sprzedaży asortymentu;

  • możliwość wzięcia udziału w sesjach konferencyjnych o charakterze warsztatowym bądź szkoleniowym-seminaryjnym, prowadzonych przez naukowców

  • zastosowanie w praktyce nowych i innowacyjnych pomysłów na wykorzystanie produktów pierwotnych dzięki współpracy członków klastra

  • wzrost konkurencyjności poszczególnych regionów kraju, które stają się atrakcyjniejsze dla przedsiębiorców i inwestorów, a w konsekwencji wyróżniają się na ogólnokrajowym rynku przemysłu rolno – spożywczego,

  • dostęp do wyników badań realizowanych przez Klaster

  • prezentacja przedsiębiorstwa na Targach lub innych przedsięwzięciach tego typu.

Dowiedz się więcej z naszych aktualności!

Udostępnij na:Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page